Hundvakt.info

Vår vision: BORÅS BÄSTA HUNDVAKT SERVICE - För att livet blir bekvämare, hunden blir gladare, familjen nöjdare - och vardagen lite lättare för dig och din hund. Hundvakt.info finns till för dig och din hund.

Pollen - plåga för allergiska hundar

Foto: www.fotoakuten.se

Nu är våren snart här och då finns det pollen i luften. Visste du att även hundar kan drabbas av pollenallergi ?

Det är inget ovanligt problem.

Omfattande utredning

Veterinären måste göra en omfattande utredning av hunden för att ta reda på om din hund har allergi. Detta för att utesluta att hundens problem inte beror på parasiter, en infektion eller foder kan veterinären göra ett så kallat pricktest eller ta ett särskilt blodprov på hunden. Genom pricktestet visas vilken typ av pollen eller andra luftburna ämnen hunden är allergisk mot.

I vissa svåra fall och för säkerställa vilken typ av pollen hunden reagerar så går det att vaccinera mot allergin. Det finns ett specialtillverkas vaccin som kallas hyposensvaccin för just den hunden.

Om du misstänker att din hund är allergisk ? Ta kontakt med din veterinär.

Årsbunden allergi

Pollenallergi definitivt förekommer bland hundar.

Ofta är det så att man märker symptomen genom att hunden får klåda, rinniga ögon eller att de biter och slickar på tassarna. De kan också bli snuviga.

Pollenallergin hos hundar är precis som hos människor årstidsbunden.

För även hundar tar det ett tag att utveckla allergin. Oftast debuterar luftburna allergier när hunden är mellan ett och tre år gammal.

Pollenallergi hos hund måste behandlas och i svåra fall brukar veterinären behöva sätta i kortison under pollensäsongen.

Hundvakt.info rekommendera att man först provar att behandla med tabletter mot allergi om det är en mindre hund och om inte problemen är allt för stora. Man kan också prova att bada hunden med ett klådstillande eller återfuktande medicinskt schampo för att minska den del pollen som hunden tar upp genom huden.

Precis som för människor kan det vara svårt att helt förebygga allergi eftersom pollen finns överallt runtomkring oss. Hundar är utomhus dagligen och vistas gärna i skog och mark.

Det finns en förebyggande åtgärd som gör att man kan komma åt problemet, det är att inte avla på hundar som har bekräftad pollenallergi. På så vis skulle man kunna begränsa antalet individer i hundpopulationen som drabbas av pollenallergi.

20 apr 2015